Agencija Super žena za čišćenje i održavanje objekata u Zvorniku

Kako sedam djevojaka iz Zvornika razvija biznis: Uskoro na tržištu „Super žena“ i „Mislilica“
28. marta 2017.
NE DOZVOLITE MRLJI OD VINA DA UPROPASTI VAŠU BLUZU.
27. juna 2017.

Četiri mlade žene iz Zvornika pokrenule su svoj biznis uz pomoć fondacije Mozaik, a u narednom periodu radiće na njegovom unapređenju.

Za razliku od mnogih mladih koji su pasivni i misle da će se problem zapošljavanje riješiti sam od sebe, već dugi niz godina Tamara Jović, diplomirani pravnik, Bojana Tanacković, diplomirani politolog, Zorica Mitrović, diplomirani profesor razredne nastave, i Ana Glišić, student anglistike iz Zvornika, aktivne su u nevladinom sektoru i u alternativnim vidovima zarađivanja.

Novina u Zvorniku

– U toku svog tog našeg angažmana i traženja, Tamara je prva stupila u kontakt sa ljudima iz fondacije Mozaik i zajedno sa još nekoliko ljudi uspješno realizovala projekt “Dječiji dani”. Nakon toga pozvana je na dalju saradnju, oformile smo tim i krenule sa idejom da otvorimo agenciju za čišćenje i održavanje koja bi riješila problem zapošljavanja još jedne osjetljive grupe u našem društvu, a to su žene preko 40 godina koje su NK radnice, a nadamo se i naše buduće zaposlene.

Sama ideja nije nešto novo generalno gledano, ali u našem gradu jeste jer trenutno ne postoji nijedan privredni subjekt koji se bavi istom djelatnošću kao i mi, tu smo mi vidjele svoj prostor, pričaju nam ove mlade žene kako su došle na ideju o realizaciji svoje biznis-ideje.

Riječ je o projektu nazvanom Super žena koji realizuju uz pomoć fondacije Mozaik, koja im, kako kažu, pomaže u svakom aspektu rada, od menadžmenta, preko pravnih savjeta, uobličavanja biznis-ideje do finansijskih sredstava.
– Super žena je agencija za čišćenje i održavanje objekata. U budućnosti svakako namjeravamo da proširimo naš biznis u smislu usluga koje ćemo pružati. Pošto su nam primarna grupa zaposlenika žene 40+ i NK profila obrazovanja, širenje djelatnosti će ići u pravcu kojem bi se one najbolje i najbrže prilagodile. Tako ćemo postepeno uvoditi usluge asistencije i pomoći starim licima, čuvanje djece, ketering, izradu i dekoraciju poslastica, usluge dekorisanja prostorija za svečane prilike.

Takođe, želja nam je da se u budućnosti uvežemo sa ljudima koji pružaju usluge, kako bi se to moderno reklo, freelance, majstorima, zanatlijama, tako da bismo mi na kraju bili agencija za pomoć u kući, ma kakav vi problem imali, kažu ove mlade žene.
Prema njihovim riječima, mladi danas nisu spremni da se tako lako upuste u svijet poduzetništva.

 

Inicijativa

– Naši vršnjaci mahom o zaposlenju razmišljaju kao o slijepoj ulici, misle da je država dužna da im stvori radno mjesto i tu se otprilike i njihovo razmišljanje završava. Nikakve inicijative, nikakve pokretljivosti niti dodatne edukacije. Moraju da shvate da posao sami sebi danas moraju da stvore. Teško jeste, to i same možemo posvjedočiti, jer smo bukvalno prošle kroz skoro sve opcije. Čak i nakon starta Super žene pojedini, i najčešće nezaposleni, poznanici nam se podsmijavaju, jer ćemo zaboga da čistimo, a eto završile smo fakultet, nisko smo pale. Eto, to je suština tog problema. S druge strane, država hronično pati od nerazumijevanja kretanja tržišta i njegovih potreba pa i tu svoju pomoć koja se pojavi sa vremena na vrijeme ne isprojektira i ne uobličava kako treba, a onda se stvara dupla frustracija, poručile su one.

Na kraju su istaknule kako su spremne da rade i da se žrtvuju i sukladno tome, očekuju da njihov posao ima neki kontinuitet.
– Isprva će to biti malena firma, koja će nam pomagati da “krpimo” proračun, a u budućnosti želimo da nam ovaj biznis bude primarna stvar, kako u pogledu zarade, tako i u pogledu angažmana, kažu super žene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *