Najveći izvori bakterija u kuhinji

“Super žena” poklanja bon od 50KM
25. marta 2017.

Različiti mikroorganizmi, bakterije, virusi, gljivice i plesan deo su naše svakodnevice. Nalaze se na nama, u nama, praktično svuda oko nas. Niko od nas ne živi u sterilnim uslovima, a i da je to moguće, ne bi bilo zdravo, jer naš organizam od rođenja mora razvijati imunitet upravo na štetne organizme koji nas okružuju.

Jedan od načina, uz pravilnu ishranu, jeste da živimo u normalnim higijenskim, ali ne sterilnim uslovima. Dakle, nećemo umreti ako pojedemo kolačić koji nam je pao na pod ili ako isečemo hleb na nesavršeno čistoj podlozi ili savršeno čistim nožem.

Sličnih primera ima mnogo, međutim određena mesta u kuhinji su pravi mali rasadnici vrlo opasnih mikroorganizma, koji itekako mogu biti opasni po zdravlje, posebno za malu decu koja još nisu stekla potreban imunitet.

Razmislite, kada ste zadnji puta obratili pažnju na čišćenje mesta koja često dodirujete mokrim rukama, odnosno rukama kojima ste pre toga pripremali hranu.

Ručica za otvaranje frižidera

Mikrobi koji žive u mesu i drugoj hrani gotovo uvek se mogu naći na ručici frižidera, jer pripremajući određene vrste jela, često otvaramo frižider. Isto važi za bilo koju ručku u kuhinji, ali su prema iskustvu najizloženije one na frižideru i mestima gde se u kuhinji drže prehrambene namirnice. Po nekoliko puta se vraćamo na isto mesto i dodirujemo ga, a da uopšte ne razmišljamo da se tamo već nalaze bakterije od prethodnih dana i nedelja. Ne verujemo da neko čisti ta mesta na dnevnoj, nedeljnoj, pa čak i mesečnoj bazi, osim ako nisu vidljivo zaprljana.

Najlakši način da sprečite takvo širenje mikroba po rukama, hrani i drugim kuhinjskim elementima je da pre dodirivanja operete ruke običnim sapunom i trljate 15 sekundi u toploj vodi. Pokušajte da slavinu zatvorite bez dodirivanja – zatvorite je laktom ili ako baš morate prstima, preko papirnog ubrusa. Naravno, nemojte zaboraviti da redovno dezinfikujete nabrojana “kritična“ mesta u kuhinji.

Kuhinjske krpe

Bez njih jednostavno ne možemo. Gotovo neprestano su nam u ruci kada smo u kuhinji, jer njima brišemo ruke, radne površine, posuđe, pridržavamo vruće lonce i mislimo kako su čiste, ako ne vidimo vidljive tragove prljavštine. Međutim, kuhinjske krpe su jedan od najvećih izvora različitih bakterija i mikroba. Čak i kada njima brišete čiste sudove i čiste ruke, zbog vlage koja se zadržava na krpi i topline koja vlada u kuhinji, bakterije se lako razmnožavaju. Zapamtite, ako je nešto čisto nije sterilno, pa tako ni vaše ruke, posuđe i kuhinjske površine.

Najjednostavniji način da sprečite širenje mikroba je da menjate krpe svaki dan i kada ih perete, neka to bude na najmanje 60 stepeni, a najbolje 90 stepeni. Zato za svakodnevnu upotrebu nabavite obične pamučne kuhinjske krpe, koje možete prati na visokim temperaturama.

Sunđer za pranje suđa

Samo zato što sunđer izgleda čisto, ne znači da je i čist. Upravo suprotno, sunđer je jedan od najprljavijih predmeta koji se nalaze u kuhinji.

Jedna od najvećih grešaka koje ljudi pravekada je u pitanju upotreba sunđera, je da sa njim ribaju sudoperu, a nakon toga brišu i radnu površinu. Naime, sudopera je ultimativno najprljavije mesto u kuhinji, zbog vode i svega što se u njoj cedi i pere. Sa sudopere, bakterije vrlo lako pređu na sunđer, a sa sunđera na radnu površinu – najučestalije bakterije su E. coli i salmonela.

Kako biste sprečili širenje bakterija, osim izbegavanja pomenutih radnji, redovno menjajte sunđer ili ga iskuvajte u vreloj vodi sa deterdžentom, što će ubiti sve mikrobe. Takođe, svaki puta nakon korišćenja dobro iscedite vodu iz sunđera i stavite ga na ivicu sudopera da se osuši, jer je voda savršeno mesto za razvoj različitih bakterija, mikroorganizama i prikupljanje prljavština i masnoća uopšte.

Kuhinjska sudopera

Došli smo i do poslednjeg velikog izvora bakterija i gljivica, a to je sudopera, odnosno odvod od sudopere. U principu, većina nas se vodi pravilom “ono što ne vidim, ne postoji“, ali upravo se u odvodima nakupljaju najopasnije bakterije i drugi mikroorganizmi, kao i različite vrste gljivica i plesni koja se može proširiti izvan odvoda i to prema sudoperi. Osim toga, i sama sudopera je zbog pranja i ispiranja koja se odvijaju u njoj izložena neprestalnom razvijanju mikroorganizama koji se razvijaju i hrane, ostacima hrane i vode.

Jedan od načina da sprečite širenje bilo kakve zaraze i klica i razvoja neželjenih “gostiju“ u odvodima jeste da jednom nedeljno zagrejete vodu u većem loncu i izlijete je u odvod. Vrela voda će ubiti brojne štetne mikroorganizme. Takođe, preko noći možete u odvod izliti solnu kiselinu, a ujutro samo pustite vruću vodu da to sve ispere. Naravno, u ovom slučaju, pažljivo rukujte sa solnom kiselinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *